---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

U Gazi Husrev-begovoj džamiji održana svečanost povodom Nove hidžretske 1437. godine

 

Centralna svečanost povodom obilježavanja Nove hidžretske 1437.godine, upriličena je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prigodno predavanje održao je vaiz prof. Mustafa ef. Spahić, čestitke svim prisutnima uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, dovu je proučio muftija sarajevski prof. Enes ef. Ljevaković, a domaćin je bio hfz. Mensur ef. Malkić.

Spahić je podsjetio na značaj prve hidžre, iseljenja, koju je sa svojim prijateljima i saborcima učinio poslanik Muhammed a.s. , a to je bilo 8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine miladskog kalendara i od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara.

Spahić je kazao da je prva pretpostavka hidžre jedinstvo, saradnja, povjerenje, te da hidžra Muhammeda a.s. ukazuje na to da treba birati najsigurnijeg saradnika, najkompetentniju osobu koja ima kvalitet, kapacitet, znanje, kao što je Muhammed a.s. za svog saputnika prilikom hidžre odabrao svog prijatelja Ebu Bekra r.a.

- Muhadžir je onaj koji dok je živ bježi od zla - zaključio je Spahić i pozvao muslimane da primijene poruke i pouke prve hidžre, da budu jedinstveni, da se međusobno pomažu, da budu suosjećajni, odgovorni, pozvao je na univerzalne etičke vrijednosti, a jedna od njih je da dok je čovjek živ poziva dobro a zabranjuje zlo.

Organizatori svečanosti su bili Islamska zajednica u BiH, Gazi Husrev-begov vakuf i Gazi Husrev-begova medresa čiji su učenici izveli program učenjem određenih sura iz Kur'ana, ilahija i kasida, mevluda.

(FENA)

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com