---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Grupa univerzitetskih profesora prava i mađarski ambasador u BiH posjetili Muzej 'Gazi Husrev-beg'

 

Piše: Amel Jašarević

Danas je Muzej „Gazi Husrev-beg“ imao čast ugostiti uglednu delegaciju univerzitetskih profesora, koji su uzeli učešće na međunarodnoj konferenciji"Private International Law on Stage - National, European and International Perspectives", posvećenoj aktuelnim pitanjima međunarodnog privatnog prava, a koja se proteklih dana održavala u Zenici.

Počevši od 2002 godine, jednom godišnje, pofesori koji predaju i izučavaju međunarodno privatno pravo na fakultetima bivše SFRJ susreću se na jednom od fakulteta u regionu. Ovogodišnja konferencija je održana na Pravnom fakultetu u Zenici, a domaćin joj je bio prof. Zlatan Meškić. Konferenciji je prethodio Okrugli sto "Private International Law in Macedonia and Kosovo", održan 22.10.2015. na kome se raspravljalo o novom uređenju međunarodnog privatnog prava u regionu, naročito u Makedoniji i na Kosovu, gdje su u pripremi novi zakoni iz ove oblasti.

proffa

Konferenciji je, osim profesora sa univerziteta iz zemalja bivse SFRJ (Zagreb, Ljubljana, Osijek, Niš, Novi Sad, Skopje, Priština, Kragujevac, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Sarajevo, Zenica) prisustvovao i određeni broj profesora i stručnjaka iz zemalja van regiona (SAD, Albanija, Bugarska, SR Njemačka, Holandija, Grčka, Turska). Okrugli sto i Konferencija su bili podržani od njemačke organizacije GIZ (Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit).

Po povratku sa konferencije, grupa profesora odlučila je posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine, te prošetati sarajevskom čaršijom i upoznati se sa bogatom kulturno-historijskom baštinom Sarajeva. Stoga su, u pratnji domaćina profesorice  Melihe Povlakić, prodekana za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, posjetili i prvu visokoškolsku obrazovnu ustanovu u Bosni i Hercegovini, Gazi Husrev-begovu medresu (Kuršumliju), u čijim prostorijama danas djeluje muzej, koji čuva spomen na lik i djelo ovog velikana bošnjačke historije. Stalna postavka muzeja omogućila je gostima iz svijeta da saznaju makar djelić onoga što ovaj grad čini tako specifičnim.

Možemo slobodno reći da je naš grad, ali i Muzej Gazi Husrev-beg, bogatiji za još mnogo prijatelja, koji će iz Bosne ponijeti lijepe utiske i uspomene: Hans van Loon, bivsi dugogodišnji Generalni sekretar Hague Conference on Private International Law, prof. Dennis Salomon i prof. Andreas Köhler,  sa Univerziteta u Passau, prof. Anatol Dutta, sa Univerziteta u Regensburgu, Enniana Quari, sa Univerziteta u Tirani, prof. Boriana Mousseva sa Univerziteta u Sofiji, dr. Christa Jessel Holst, sa  Max-Planck Instituta za strano i međunarodno privatno pravo u Hamburgu.

Nekoliko dana ranije gost muzeja je bila i visoka mađarska delegacija na čelu sa ambasadorom ove zemlje u Bosni i Hercegovini Jožefom Neđešijem.

image-bb6ec9682194f42ccb7438a46bba2e86a32550f771833f71f776caa31d3051f7-V

Mađare je posebno dojmilo arhitektonsko rješenje zdanja Gazi Husrev-begove medrese, ali i dosta informacija koje su imali priliku saznati pogledavši film u okviru stalne postavke muzeja.
  

 

(Vakuf-Gazi/GLOBAL CIR)

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com