---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Američki senator Mike Enzi posjetio Muzej "Gazi Husrev-beg"

 

Rođen 1944. godine u Washingtonu, senator Enzi, je prvi put izabran za gradonačelinika grada Gillete 1974 godine, a tu funkciju je obavljao u dva mandata. Ostao je upamćen po tome što je za vrijeme njegova dva mandata taj grad napredovao u svim sferama života te uduplao svoju veličinu.

Mike Enzi je prvi put izabran u američki Senat 1996. godine, a tada je bio jedini ekonomista u sazivu senata. Od tada pa do danas obavljao je dužnosti u nekoliko komisija senata: Komisiji za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije; Komisiji  za nacionalnu sigurnost, Komisiji za malo  poduzetništvo i sl. Jedan je od 14 američkih senatora koji se usprotivio financiranju rata u Iraku 2007. godine.

WTF-Mike-Enzi-6.27.14

Ušavši u muzej senator je bio očaran samim izgledom stare Gazi Husrev-begove medrese, poznatije u narodu kao Kuršmlije, a pogotovo dokumentarnim filmom koji je pogledao u sklopu stalne postavke muzeja.

Posebno se zadržao kod prekrivača sa mezara Muhammeda alejhiselama, koji je jedan od najvrijednijih eksponata muzeja. Naime, ovaj dio prekrivača sa Poslanikovog a.s. mezara dar je osmanskog sultana  Abdul-Aziza narodu Bosne i Hercegovine, a stajao je na mezaru u periodu 1517-1600 godine. Enzi je bio oduševljen činjenicom da je ovaj vrijedni eksponat sačuvan uprkos ratnim dešavanjima devedesetih i razaranjima grada Sarajeva.

CameraZOOM-20150516095628642

 

Također, zadržao se i kod ručno prepisanog primjerka mushafa iz 18. stoljeća koji se odlikuje izuzetnom ukrasnom ornamentikom, koja ga svrstava među najljepše primjerke u orijentalnim zbirkama BiH.

CameraZOOM-20150516095548475

Iskoristivši posjetu muzeju za razgovor  sa osobljem, interesovao se za ratni period u Sarajevu i oštećenja koja je pretrpjela stara jezgra grada, poznatija kao Baščaršija. Senator je tada upoznat sa činjenicom da je jedina biblioteka, koja je preživjela opsadu grada Gazi Husrev-begova biblioteka, a čiji je knjižni fond bio sakriven upravo u današnjim prostorijama Gazi Husrev-begovog muzeja.

CameraZOOM-20150523180345944

Senator  Mike Enzi  i Kemal G.

Nakon posjete Muzeju, senator je zajedno sa suprugom posjetio i Gazi Husrev - begov Hanikah - staru tekiju, te Gazi Husrev- begovu džamiju.

CameraZOOM-20150523180337368

Senator Mike Enzi i Amel Jašarević

Nakon što je pogledao stalnu postavku muzeja, i osjetio ljepotu ambijenta Gazi Husrev -begove medrese, senator je prokomentarisao:”Ovo je jednostavno predivno!”

I ovaj put je Gazi Husrev-begov muzej opravdao očekivanja i pružio visokim zvaničnicima SAD-a sliku, koja će biti ponesena iz Bosne u Sjedinjene Američke Države. To je jedna afirmativna slika o ponosnoj zemlji i narodu, koji ljubomorno čuva svoje tradicionalne vrijednosti i umjetnine.

Izvor: Global CIR

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com