---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Američki senator Mike Enzi sa suprugom Dianom posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

 

Nakon što je prošle sedmice, u pratnji bh ambasadorice u SAD-u Bisere Turković, posjetio Gazi Husrev-begov muzej u Sarajevu, republikanski senator Mike Enzi iz savezne američke države Wyoming, zajedno sa svojom suprugom, boravio je u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci (31.5.2015).

news-2014-Januar-gazi_husev_begova_biblioteka_104009774

Novo zdanje Gazi Husrev-begove biblioteke, koje se svojim eksterijerom odlično uklapa u ambijet starog dijela grada, dajući mu poseban šarm, impresioniralo je i visoku delegaciju SAD-a.  Gazi Husrev-begova biblioteka sastavni je dio kompleksa Gazi-Husrev -begovog vakufa, koji  više od pet stoljeća priča neponovljivu priču o ljudskoj dobroti i plemenitosti, a koju je počeo Gazi Husrev-beg  izgradivši prvo džamiju, potom  medresu,  a kasnije i druge objekte kojima je udario temelje današnjem Sarajevu.

Biblioteka posjeduje jednu od najobimnijih orijentalnih zbirki na svijetu. Najstariji rukopis u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je četvrti svezak poznatog teološko-mističkog djela Ihja ulumid-din Ebu Hamida Muhameda el-Gazalije (umro 1111.), koji je prepisan 1. džumade-l-evvela 500/1106. godine, dakle još za života autora. Po starini, iza njega dolaze rukopis istog djela iz 1131., zbirka hadisa Firdevs el-ahbar iz 1151., te komentar Kur’ana Kitab el-kešf ve el-bejan Ebu Ishaka en-Nisaburija iz 1176. godine. Od 10.561 rukopisa koji se čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, blizu 300 je prepisano prije 1500. godine.

 

No, ono što sve posjetitelje dočeka na samom ulazu u biblioteku, odnosno u njenom holu, jeste izložba o Srebreničkom genocidu. Upravu su tu zastali i gosti iz SAD-a, šuteći nad fotografijama, nad kojima je svaka riječ suvišna.

  20150530_122640 20150530_122649

Sljedeće što su američki gosti imali priliku vidjeti jeste Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke, čija stalna postavka plijeni pažnju velikog broja turista. U sklopu muzejske postavke izloženi su reprezentativni primjerci knjiškog blaga biblioteke, ali i drugi eksponati, koji nam pomažu da sklopimo mozaik prošlosti  Sarajeva minulih stoljeća. Nakon što su pregledali i glavni depo biblioteke, te se upoznali sa činjenicom da se uveliko radi na digitalizaciji cjelokupne građe biblioteke, senator Enzi je kazao kako se i on u SAD-u zalaže za apsolutnu digitalizaciju bibliotečke građe, ali da ipak nailazi na otpor unutar nekih političkih krugova, koji ne razmišljaju u skladu sa vremenom. Također, ugledni gosti grada Sarajeva posjetili su i prostor za restauraciju, u kojem se neprocijenjivo kulturno blago dodatno oplemenjuje i konzervira kako bi bilo dostupno i sljedećim generacijama.

20150530_123024  20150530_123345 

Na kraju, neponovljiva panorama starog Sarajeva sa terase Gazi Husrev-begove biblioteke, uz podnevski ezan sa Begove džamije, upotpunili su sliku Sarajeva i Bosne i Hercegovine u očima naših američkih prijatelja. Pogled, koji obuhvaća istovremeno četiri bogomolje najvećih religija svijeta, jedino je još svojstven Qudsu (Jerusalemu).

 

20150530_130001 

20150530_130047

20150530_130429IMAG0171

To je pogled koji svakom čovjeku, makar na trenutak, vrati vjeru u ljude i iznova probudi nadu u mogućnost zajedničkog života bez obzira na razlike, koje nas samo prividno razdvajaju.

Izvor: Global CIR

Pogledajte i ostale fotografije:

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com