---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Begovu džamiju dnevno obiđe više od 10.000 ljudi

 

Jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u gradu je Begova džamija. U ljetnim danima dnevno kroz harem ovog najpoznatijeg vjerskog objekta u našoj zemlji prođe i do 10.000 turista. U avgustu je u prosjeku dnevno u unutrašnjost džamije organizirano ulazilo od 200 do 250 turista. 

Usluga vodiča

Za sve organizirane grupe turista koji žele ući u džamiju naplaćuje se turistička taksa od dvije marke. 

Kako nam je rekao Ahmed Lavić, voditelj projekta unapređenja turističke ponude Gazi Husrev-begovog vakufa, ova taksa se naplaćuje već 20 godina, a u svrhu održavanja džamije i plaćanja usluga vodiča koji stoji na raspolaganju posjetiocima.

– Ulaz u džamiju turistima je omogućen u ljetnim danima od 9 do 12 sati te između podne i ikindija-namaza. Zimi su posjete samo u terminu od 9 do 11 sati. Osim džamije, turistička ponuda podrazumijeva još posjetu muzeju i biblioteci, u koje se turistima naplaćuje ulaz od po tri marke. Cijena u paketu za sve tri lokacije vakufa je 6 KM – kaže Lavić.

Foto: Avaz (Lavić: Pozitivno iskustvo)

U posljednje vrijeme razmatrano je da se u turističku ponudu uvrsti i penjanje na munaru Begove džamije. Međutim, kako kaže Lavić, realizacija te ideje za sada je obustavljena. 

U sklopu Gazijinog vakufa nalazi se i sahat-kula, u koju, također, nisu dozvoljene turističke posjete.

Gazi Husrev-begov toalet, koji je, također, u sklopu vakufa, jedan je od najstarijih javnih toaleta u ovom dijelu Evrope. Sagrađen je 1530. godine i njegovo korištenje se ne naplaćuje. Otvoren je od 8 do večernjih sati, uglavnom do jacija-namaza.

Bez problema

– Sve posjete prolaze bez ikakvih problema. Zaista, imamo pozitivno iskustvo jer se turisti većinom trude da budu pristojno obučeni kada ulaze u džamiju. Zanimljivo, mnogi sa sobom ponesu i šalove. Najviše je Italijana, Slovenaca, Francuza, Korejaca… – ističe Lavić.

Info-centar otvoren u aprilu

U haremu Begove džamije u aprilu je otvoren i Info-centar, koji pruža opće turističke informacije o gradu.

– Otvaranje Info-centra i rad na obogaćivanju turističke ponude našeg grada veliki je doprinos Islamske zajednice u BiH turizmu. A znamo da bavljenje turizmom nije u primarnoj misiji IZBiH – rekao je Lavić.

Avaz

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com