---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Muzej Gazi Husrev-beg posjetili ministar vanjskih poslova Italije i reis-ul-ulema Husein ef Kavazović

 

Piše: Amel Jašarević

Prije dva dana u zvaničnoj posjeti BiH boravio je ministar vanjskih poslova Republike Italije Paolo Gentolini.

Održao je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom te se sastao i sa članovima Predsjedništva BiH.

Ministar Gentolini je tokom susreta sa bh zvaničnicima naveo podatke po kojima obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Italije iznosi oko jednu milijardu i 300 miliona eura, što Italiju čini drugim trgovinskim partnerom BiH i kazao da tu ipak ima dosta mjesta za unapređenje trgovinske razmjene te da će se truditi da se to i ostvari.

U pogledu saradnje u oblasti kulture, podsjetio je na Tršćanski i Sarajevski koncert koji blisko sarađuju te budući Muzej Ars Aevi, koji Italija snažno podržava. Također je istakao značaj koncerta filharmonije La Scala kojem će prisustvovati mnogi politički, ali i religijski predstavnici te naglasio da će ovaj događaj poslati poruku mira i pomirenja.

Nakon radnog dijela posjete visoka delegacija Italije odlučila je prošetati Baščaršijom i posjetiti Muzej Gazi Husrev-beg.

20150712_174909

Kemal Gicić i ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentolini

20150712_174816

20150712_175003

Tamo su ih djelatnici muzeja upoznali sa historijom i naslijeđem starog dijela Sarajeva i zbirkom eksponata neprocjenjive vrijednosti.

Muzej Gazi Husrev-beg je dan kasnije posjetila i delegacija turskog Diyaneta na čelu sa Mehmetom Gormezom. U pratnji reis-ul uleme Huseina ef. Kavazovića turski muftija Mehmet Gormez imao se priliku upoznati sa kompleksom Gazi Husrev-begovog vakufa i njegovim značajem za vjerski i kulturni život Bošnjaka, ali i cijele BiH.

IMG_20150712_133501

IMG_20150712_133529

Turski muftija Mehmet Gormez

IMG_20150712_151150

Reis-ul-ulema Kavazović i turski muftija Mehmet Gormez u kompleksu GHB vakufa

Isti dan gošća muzeja bila je i Lara J. Nettelfield, koja je nešto ranije imala promociju knjige “Srebrenica nakon genocida”, zajedno sa koautoricom Sarah Wagner.

Prvo izdanje ove knjige pod naslovom Srebrenica in the Aftermath of Genocide objavljeno je 2014. u izdanju Cambridge University Press. Knjiga je dobila priznanje Udruženja za međunarodne studije (International Studies Association) kao izvanredan rad na području proučavanja etniciteta, nacionalizma i migracija za 2015. godinu.

IMG_20150712_172543

Amel Jašarević i Lara Nettelfield

Bila je u najužem izboru za Nagradu Rotschild, koju Udruženje za proučavanje nacionalnosti (Association for Studies of Nationalities), osnovano 1990. godine pri London School of Economics and Political Studies, dodjeljuje za izvanredna naučna djela koja se bave nacionalizmom i etničkim studijama. Prijevod sa engleskog je uradila Senada Kreso.

Za Global CIR Amel Jašarević

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com