---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Muzej Gazi Husrev - beg posjetili ambasadorica SAD-a Maureen Cormack , Haris Silajdžić, Jovan Divjak...

 

Piše: Amel Jašarević

Proteklih je dana kompleks Gazi Husrev-begovog vakufa, u čijem sklopu se nalazi i Muzej Gazi Husrev-beg, ugostio nekoliko poznatih ličnosti iz političkog i javnog života BiH.

Gošća Gazi Husrev-begovog vakufa bila je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, koja je obećala da će za sljedeću posjetu Gazijinom vakufu odvojiti više vremena kako bi mogla posjetiti sve objekte i institucije, a pogotovo prepoznatljivi Muzej Gazi Husrev-beg.

Picture

Pored ambasadorice SAD-a kompleks GHB vakufa posjetio je i nekadašnji ministar insotranih poslova, premijer i član predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Silajdžić je višestruko povezan sa vakufskim dobrom, pogotovo sa medresom u kojoj je jedan od predavača bio i njegov otac hfz. Kamil Silajdžić. Ostalo je zabilježeno da je prvi kurban u Gazi Husrev-begovu medresu 1961. godine donio upravo Silajdžićev otac za poptrebe učenika i od tada datira tradicija poklanjanja i uplate kurbana ovoj instituciji.

Picture

Uvijek rado viđen gost Muzeja Gazi Husrev-beg je i penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak. Borac u ratu, humanitarac u miru, general Divjak neumorno radi na promociji Sarajeva i njegovih vrijednosti.

Picture

Novinar specijaliziran za turizam u poznatom francuskom listu Le-Mond, također je posjetio muzej i kompleks Gazi Husrev-begovog vakufa. Ostao je zapanjen ljepotom i autentičnošću islamske tradicije i arhitekture Sarajeva.

Picture

Pored navedenih ličnosti muzej je posjetilo niz zvaničnika iz zemalja EU, koji su bili učesnici konferencije  "Dvadeset godina poslije Daytona". Gosti muzeja su bili predstavnici Francuske, Italije, Austrije i drugih evropskih država.

Posebno nas je obradovala delegacija Kazahstana u čijem sastavu je bio i ambasador ove države.


Za GLOBAL CIR Amel Jašarević

 

Svi tekstovi

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com