---

Gazi Husrev-begov vakuf

---

Informacija za posjetioce unutrašnjosti Begove džamije

Gazi Husrev-begov vakuf je uspostavio mogućnost turističkih posjeta unutrašnjosti Begove džamije i Muzeju „Gazi Husrev-beg“ koji je smješten u objektu Kuršumlije Medrese.

Begova džamija

U zavisnosti od perioda u toku godine  posjete unutrašnjosti džamije se obavljaju u različito vrijeme:

1. Posjete u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine

    (osim za vrijeme mjeseca Ramazana)

    Posjete se obavljaju u vremenu od:

                              Prije podne     :           9,00 h – 12,00 h

                              Poslije podne   :         14,30 h – 16,00 h      i od     17,30 h – 19,00 h.

Ulaznice se plaćaju u informativno-naplatnoj službi u haremu (dvorištu) Begove džamije. Nakon toga posjetioce preuzimaju tumači (vodiči) koji uvode posjetioce u džamiju i pri tome daju tumačenje na engleskom jeziku. Usluge tumača su uračunate u cijenu ulaznica.

Cijena ulaznice je 2 KM po osobi, a za organizovane grupe posjetilaca ulaz se plaća putem grupne ulaznice.

U informativno-naplatnoj službi zainteresovani posjetioci mogu da nabave i dvije vrste brošura o Gazi Husrev-begovom vakufu, na bosanskom i engleskom jeziku, po cijeni od 4 KM.

U toku mjeseca Ramazana nije moguće posjećivati unutrašnjost Begove džamije. Informacije o početku i završetku perioda kada se ne mogu obavljati posjete mogu se dobiti u informativno-naplatnoj službi.

 

2. Posjete u periodu od 31.10. tekuće do 01.04. naredne godine.

U ovom periodu posjete unutrašnjosti džamije mogu se obaviti svaki dan u vremenu od:

9,00 h do 11,00 h svaki dan.

Ulaznice, po cijeni od 2 KM se naplaćuju u informativno-naplatnoj službi u haremu Begove džamije, a posjeta unutrašnjosti džamije se obavlja pod kontrolom službenika koji vrši naplatu.

Posjete je poželjno najaviti i dogovoriti termin posjeta u informativno-naplatnoj službi na tel/fax; 00387 33 532 144, lokal 105 u periodu od 8,00 h do 15,00 h svaki dan ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Muzej „Gazi Husrev-beg“

1. Posjete u periodu od 01.04. do 31.10. tekuće godine

                              Prije podne     :           9,00 h – 13,00 h

                              Poslije podne   :         13,30 h – 19,00 h       

Ulaznice se plaćaju u atriju objekta Kuršumlije Medrese gdje se mogu nabaviti i brošure o Gazi Husrev-begovom vakufu.

Cijena ulaznice je 2 KM po osobi, a za organizovane grupe posjetilaca ulaz se plaća putem grupne ulaznice.

Nakon ulaza posjetioci obilaze izložene eksponate i pri tome razgledaju objekat kao jedinstven reprezent osmanlijske arhitekture.U atriju objekta izložene su table sa opisom na bosanskom i engleskom jeziku porijekla Gazi Husrev-bega,nastaka Gazi Husrev-begovog vakufa i Begove džamije sa objektima u neposrednoj okolini.U dershani (predavaonici) Kuršumlije Medrese posjetioci mogu da pogledaju film u trajanju od 14 minuta na bosanskom ili engleskom jeziku o nastanku Gazi Husrev-begovog vakufa i njegovom utjecaju na razvoj društvene zajednice i grada Sarajeva.U dershani su izložene i replike originalnih prepisa GH vakufnama , starih dokumenata izdanih od strane osmanlijskih sultana kao neki  predmeti koji su zaostavština u GH vakufu.U jednoj od dvanaest manjih soba u kojima su nekada bile učionice za studente,izloženi su i eksponati upotrebljavani u muvekkithani.

2. Posjete u periodu od 31.10. tekuće do 01.04. naredne godine.

U ovom periodu posjete se mogu obaviti svaki dan  osim: subote i nedjelje i muslimanskih vjerskih i državnih praznika u vremenu od:                                    

9,00 h do 12,00 h  i od 12,30h do 16,00h.

Posjete se najavljuju i dogovara termin posjeta na tel ; 00387 33 233 170  u gore navedenom vremenu ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Uprava Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu

 

Osmanski period

 • 1
 • 2
 • 3

Morića han

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka. Morića han je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima. Karavan-saraji...

Opširnije

Bezistan i Tašli han

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine. Proteže se duž Gazi Husrev-begove ulice u dužini od 109m gdje se licem ove zgrade niže dućan za dućanom....

Opširnije

Gazi Husrev-begov hamam

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika i osam malih kubeta. To je zgrada Gazi Husrev-begovog hamama, posljednjeg očuvanog javnog hamama...

Opširnije

Vakufski objekti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next
Gazi Husrev-begova džamija
Neposredna okolina Begove džamije
Natpisi na nišanima poznatih bošnjaka ukopanih u haremu Begove džamije (1840. – 1940.)
Morića han
Bezistan i Tašli han
Gazi Husrev-begov hamam

Austrougarski period

 • 1
 • 2
 • 3

Đulagin dvor

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači i Mula Mustafe Bašeskije sa glavnom fasadom duž Đulagine ulice. Danas je u ovoj palati...

Opširnije

Objekat Gâzi

Objekat Gâzi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel...

Opširnije

Autor ove publikacije je Gazi Husrev-begov vakuf koji je izdaje kao informaciju za posjetioce Gazi Husrev-begove džamije i pratećih objekata.
Zabranjeno je bilo kakvo umnožavanje ovoga teksta ili njegovih dijelova bez dogovora sa upravom Gazi Husrev-begovog vakufa.
Copyright 2012 Gazi Husrev-begov vakuf© www.vakuf-gazi.ba

Site by www.sarajevo-host.com